Aviou Amerikou 2017 - Každý jde svou cestou

25. 09. 2018 14:00:00
Spolu s Jackem a Avokádem dojedeme krásnou ekvádorskou krajinou do města Riobamba, kde se jejich cesty rozdělí...

28. BŘEZNA 2017

Vstáváme před sedmou, abychom toho stihli co nejvíce ujet. Když ale zkoušíme nastartovat, startér se točí jen pomalu a motor nenaskakuje. Při drobném roztlačení Amálka startuje naprosto okamžitě.

V devět už je dost vedro, takže prosím Honzu, aby zastavil u stánků s pitím v malém městě. Prodávají i ohromné kokosy. Ty vidím v Jižní Americe poprvé, paráda! Hned si jeden dávám. Po nastoupení zpět do Amálky zase nefunguje startování. Vybitou baterkou to tedy nebylo, spíš to vypadá, na špatné kontakty na alternátoru. Kluci čistí všechny možné kabely mezi baterií a startérem. To nakonec trvá skoro tři hodiny, takže v poledne před odjezdem si v protějším pouliční restauraci dáváme ještě oběd. Ke kuřeti kromě klasické rýže dostáváme i osmažené banány. Ty tu rostou všude, Ekvádor je jedním z nejvýznamnějších exportérů banánů na světě.

Sjíždíme do kraje banánových a kakaových plantáží. Je tu horko k padnutí. Dojedeme do města Santa Rosa. Okoun hadici k chladiči znovu přilepí. Sice necháme lepidlo přes hodinu vytvrdnout, ale po pár hodinách jízdy už zase nedrží. Dojedeme do nejbližšího města. Tady nám pomůžou, kupodivu v servisu na motorky. Chladič vymontují, trubičku, na které je hadička nasunutá, přiletují k chladiči a ten znovu namontují k motoru. My si zatím vedle Amálky připravujeme večeři, což nezůstává bez povšimnutí místních domorodců. Ti se hned přátelsky druží, vyptávají se holek na receptya ochutnávají, co jsme si navařili a tváří se, že jim to moc chutná. Já s Františkem v autě koukáme na Nordwand. Demontáž a montáž chladiče nakonec trvá až pozdě do večera, takže dál na cestu vyjíždíme až za úplné tmy.

S opraveným chladičem už není problém vystoupat do kopců a dojet až na okraj města Riobamba, kde přespíme u benzinové pumpy.

29. BŘEZNA 2017

Ráno dorazíme do centra městaRiobamba, které je hlavním centrem pod horou Chimborazo. Ta je se svojí výškou 6.310 m.n.m. a rovníkovou pozicí díky zploštění zeměkoule nejvzdálenějším bodem na zemském povrchu od středu země. Rádi bychom si s Františkem na Chimborazo vylezli, ale ostatní nesdílí naše nadšení. Vyrážíme tak sami dva do infocentra zjistit podmínky výstupu. Na sopky pokryté ledovcem se totiž v Ekvádoru může jen s certifikovaným průvodcem. V infocentru je velice nápomocný mladý kluk, který umí anglicky. Obvolává pár svých kamarádů průvodců. Máme se vrátit za 15 minut, až bude vědět víc.

Zastavujeme se zatím v cestovní agentuře Jules Verne, kde chtějí za výstup 270 dolarů za osobu včetně dopravy a půjčení výbavy nebo 170 dolarů za osobu jen za samotného průvodce. Museli bychom si ale půjčit přilby, za což chtějí dost nekřesťanských 30 dolarů za jeden kus.

Stavujeme s Amálce vyřešit, jak dál s programem. Budeme muset s Františkem sehnat taxíka a v Riobambě minimálně noc na zítřek přespat v hostelu.

Vracíme se do infocentra. Podařilo se sehnat průvodce za 110 dolarů na osobu, ve tři se s ním máme sejít před obchodním centrem. Balíme si v Amálce výbavu na výstup. S průvodcem se domlouváme, že nám sežene taxíka, který nás odveze pod horu k rifugiu a poté zpět za 60 dolarů. Také budeme muset platit 30 dolarů za osobu za rifugio. S Františkem přemýšlíme, že bychom přespali ve stanu, ale rozhodneme se až zítra.

Poté si jdeme sehnat hostel. Přímo v centru se nám daří najít nejlevnější za 6 dolarů. Není nic moc, ale není ani špinavý a za tu cenu je to vlastně super. Večer trávím na internetu v internetové kavárně. Hotelovou wifi využívat nemůžu, jelikož sebou nemám notebook a už mi úplně odešel iPhone. Od té doby co mi na Zélandu zmokl občas zlobil, ale poslední dobou už dotyková obrazovka prakticky vůbec nereaguje, nebo si dělá co chce.

My ostatní odjíždíme směrem k městu Puyo. Projedeme městem Baňos, kde se máme sejít s našimi výtečníky, kteří se sem mají dopravit po výstupu na Chimborazo. Za městem se silnice vine podél řeky, která se tu zařezává do hlubokého kaňonu. Nedá nám to, abychom se v podvečer nezastavili a nepodívali na chvilku po okolí. Při zpáteční cestě se máme, na co těšit.

Pozdě večer dorazíme ke kraji města Puyo, kde zkusíme zaparkovat před hotelem. Hoteliér nás ale vyžene za můstek s tím, že tam je bezpečněji. Zaparkujeme tedy za můstkem v kopci. Sice o pár metrů dál rovina je, ale nedá se na ni přes schod najet. Místo spaní v kopci raději prchám do stanu. Jdu si ještě do Amálky pro kartáček na zuby. V tu chvíli se před Amálkou objeví krásný, velký, huňatý pes a začne na nás štěkat. Trvá mi asi čtvrt hodiny, než ho přesvědčím, ať jde hlídat hotel a ne nás. Pak v klidu odeběhne a Lucka si může odskočit. Nějak se jí nechce s huňáčem kamarádit.

Zapsali Jack a Avokádo

Autor: Vojtěch Wertich | úterý 25.9.2018 14:00 | karma článku: 13.88 | přečteno: 440x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 433

To takhle zavřete devět lidí do obytné Avie, která už má čtyři křížky na krku a vyrazíte na dva měsíce do Mongolska a Ruska... přežijete to a zjistíte, že se vám to fakt líbilo. Tak neleníte a plánujete dál. Další výpravy, další devítičlenné posádky a další země. Maroko, Západní Sahara, Skandinávie, Pobaltí, Balkán...A nakonec největší výprava do Jižní Ameriky.

Proč Avie? No, vleze se tam těch devět lidí. A nacpete tam věci, které by se vám jinak nechtěly tahat na zádech, jako třeba nafukovací čluny na sjíždění mongolských řek, skialpové lyže na sjíždění hor v Atlasu anebo dostatečnou zásobu piva, když razíte do "prohibičního" Norska. A to, že Avie jsou původem docela silné náklaďáky, které slušně zvládají i terén a zároveň jsou dostatečně "primitivní", aby je každý automechanik na světě dokázal opravit, je bonus, který oceníte. Tak si tady můžete přečíst, co všecko se dá zažít, když cestuje tou AVIOU.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...