Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aviou Amerikou 2017 - Výstup na Chimborazo

Tentokrát se vydáte na cestu jen s Avokádem, který Vás zavede až na horu Chimborazo, jejíž vrchol je díky zploštění země nejvzdálenějším bodem od jejího středu.

30. BŘEZNA 2017

Dopoledne si dělám nákup jídla na výstup v nedalekém obchoďáku. V jedenáct máme sraz s průvodcem. Přijíždí i se svým kamarádem řidičem. Jedeme hodinu a půl ke vjezdu do národního parku, kde se zapisujeme do knihy. Vstup se neplatí. Poté pokračujeme po rozbité cestě nahoru k rifugiu Carrell ve výšce 4.800 m.n.m. To je krásně zrekonstruované. Venku vydatně sněží, takže myšlenky na spaní ve stanu nás docela rychle přecházejí.

Vevnitř v rifugiu je útulno. V ceně 30 dolarů je i večeře a snídaně. Jen nás dost překvapuje, že za ubytování musíme platit i našemu průvodci, původně jsme rozuměli, že toto je již v jeho ceně. Odpoledne není moc co dělat. Kecáme s Němkou, která dnes se svým průvodcem došla až na vrchol Chimboraza. Vypadá naprosto zničeně, ale je spokojená. Ještě si dáváme krátkou aklimatizační procházku k hornímu rifugiu Whymper, které je o 200 metrů výše. Prodávají tu čaj, ale přespávat se tu zatím nedá.

V pět dostáváme opravdu velice chutnou večeři a jdeme zkusit usnout, nahoru se totiž vyráží v jedenáct večer. Spánku se nám samozřejmě nakonec moc nedostane a v deset už pípá budík. V potemnělé a opuštěné společenské místnosti si se správcem chaty dáváme maté z koky a pár suchých housek. Poté oblékáme několik vrstev funkčního oblečení, sedák, přilbu s čelovkou, obouváme řádně naimpregnované boty, na batoh věšíme mačky a cepíny a vyrážíme do chladné noci. Venku lehce poprchává.

31. BŘEZNA 2017

Po půlnoci přicházíme k hornímu rifugiu Whymper ve výšce necelých 5.000 m.n.m. Sněží pořád víc a víc a náš průvodce dost strašidelně kašle. Nevypadá v moc dobré kondici. Nad rifugiem začíná sněhové pole. Nasazujeme mačky, navazujeme se na lano a pomalu stoupáme vánicí nahoru. František je ve skvělé formě, ale já se necítím nejlépe. Chvíli přemýšlím, že to otočím, abych případně nahoře úplně nezkolaboval a nezkazil Františkovi výstup na vrchol. Ten mě ale povzbuzuje, že to dám, a navíc už se vrátit není možné. Průvodce by mě samotného nepustil.

Po další hodině chůze chytám překvapivě druhý dech. V 5.500 m.n.m. už je mi vyloženě dobře a těším se na vrchol. Nejhůř z nás tří vypadá průvodce, který stále kašle a jde hodně pomalu. V 5.800 m.n.m. průvodce vyhrabává lavinovou sondu. Svah je hodně nahnutý, určitě přes 45 stupňů. Vrchní zmrzlá vrstva sněhu má asi 20 centimetrů a pod ním je jemná krupice. Nedá se změřit její hloubka, jelikož ani náš nejdelší cepín nedosáhne až na zem. Průvodce navrhuje, abychom se obrátili. My s Františkem chceme pokračovat, takže se jde dál. Stále sledujeme stopy Němky a jejího průvodce, kteří zde šli včera.

V 5.900 m.n.m. průvodce kope další sondu. Sníh vypadá opět stejně a navíc opravdu vydatně chumelí. Průvodce nekompromisně velí, že se vracíme. Ve čtyři ráno tak zahajujeme sestup dolů. Nezdá se nám, že by se sníh nějak uvolňoval, ale je samozřejmě otázka, jak by vypadala situace po východu slunce. Obzvlášť, když vzhledem k chumelenici je teplota jen lehce pod nulou.

Rozednívá se v šest, kdy už jsme skoro u horního rifugia. Děláme si pár fotek a poté už se vracíme na naší chatu. Dáváme si krátkého šlofíka a poté dostáváme luxusní snídani. Mě je dost blbě z vyčerpání, takže ji ani nezvládnu sníst. V devět nás vyzvedává taxík a my jedeme zpět do Riobamby. Venku leje jako z konve. Před hotelem zkoušíme průvodce přemluvit na slevu, ale je nekompromisní. Výstup na vrchol nebyl garantovaný, takže platíme celých 220 dolarů a jdeme do stejného hotelu, kde jsme byli předevčírem. Odpoledne skoro celé prospíme nebo prosedíme v internetové kavárně.

Zapsal Avokádo

Autor: Vojtěch Wertich | čtvrtek 27.9.2018 14:00 | karma článku: 11,49 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Vojtěch Wertich

Aviou Amerikou 2017 - Pohyblivé obrázky díl 2.

V roce 2017 jsme se vydali s partou 9 lidí obytnou Avií z roku 1974 na cestu po Jižní Americe. Po dvou letech máte možnost si s námi na tuto cestu zavzpomínat a podívat se do různých koutů Jižní Ameriky nejen z kabiny naší Amálky.

13.2.2019 v 21:35 | Karma: 8,54 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Wertich

Aviou Amerikou - Seriál je na světě!

Už jsou to dva roky, co jsme se s Amálkou vydali po Jižní Americe. A konečně už se začínají rodit i vzpomínky v podobě pohyblivých obrázků.

7.2.2019 v 17:41 | Karma: 10,03 | Přečteno: 326x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Wertich

Aviou Amerikou 2017 - Jackova skupina poznává Kolumbii II

Spolu s Jackem a jeho pětičlennou posádkou osobního vozu se podíváte po krásách Kolumbie. Tentokrát bohužel bez fotodokumentace, jen s barvitým líčením.

30.10.2018 v 10:00 | Karma: 12,56 | Přečteno: 247x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Wertich

Aviou Amerikou 2017 - Avokádo poznává Kolumbii

Tentokrát se po krásách Kolumbie vydáte už jen se samotným Avokádem, který Vám ukáže krásu hlavního města Bogoty.

25.10.2018 v 10:00 | Karma: 11,84 | Přečteno: 236x | Diskuse| Cestování

Vojtěch Wertich

Aviou Amerikou 2017 - Jackova skupina poznává Kolumbii I

Spolu s Jackem a jeho pětičlennou posádkou osobního vozu se podíváte po krásách Kolumbie. Tentokrát bohužel bez fotodokumentace, jen s barvitým líčením.

23.10.2018 v 10:00 | Karma: 10,20 | Přečteno: 201x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 433x
To takhle zavřete devět lidí do obytné Avie, která už má čtyři křížky na krku a vyrazíte na dva měsíce do Mongolska a Ruska... přežijete to a zjistíte, že se vám to fakt líbilo. Tak neleníte a plánujete dál. Další výpravy, další devítičlenné posádky a další země. Maroko, Západní Sahara, Skandinávie, Pobaltí, Balkán...A nakonec největší výprava do Jižní Ameriky.

Proč Avie? No, vleze se tam těch devět lidí. A nacpete tam věci, které by se vám jinak nechtěly tahat na zádech, jako třeba nafukovací čluny na sjíždění mongolských řek, skialpové lyže na sjíždění hor v Atlasu anebo dostatečnou zásobu piva, když razíte do "prohibičního" Norska. A to, že Avie jsou původem docela silné náklaďáky, které slušně zvládají i terén a zároveň jsou dostatečně "primitivní", aby je každý automechanik na světě dokázal opravit, je bonus, který oceníte. Tak si tady můžete přečíst, co všecko se dá zažít, když cestuje tou AVIOU.

Seznam rubrik